Thursday, April 14, 2011

Ανατρεπτική απόφαση Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους


Πιλότος θεωρείται η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, βάσει της οποίας ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση εκατοντάδων συμβασιούχων που εργάζονταν στο Δημόσιο πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, υπό την προϋπόθεση ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.



Η απόφαση της Ολομέλειας αιφνιδίασε τους πάντες, αφού ήρθε σε αντίθεση με την εισήγηση του αρεοπαγίτη Αντώνη Δουλγεράκη και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, που δεν άφηναν κανένα περιθώριο μονιμοποίησης των συμβασιούχων, επικαλούμενοι το απαγορευτικό νομοθετικό πλαίσιο.



Ωστόσο, 26 αρεοπαγίτες διαφώνησαν ευθέως με τις δύο αυτές προτάσεις, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ελπίδες σε εκατοντάδες συμβασιούχους που διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους.



Με 26 ψήφους υπέρ έναντι 20 κατά, η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης δύο καθαριστριών του ΟΠΑΠ που εργάστηκαν κατά την περίοδο 1996-1998 στον Οργανισμό, κατά της απόφασης του Εφετείου. Βασικό σκεπτικό τους ήταν το γεγονός ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Οργανισμού και εργάζονταν πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, με την οποία απαγορεύθηκε η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.



Επίσης, επικαλέστηκαν και τον κανονισμό του ΟΠΑΠ, που δεν επέτρεπε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η απόφαση αφορά στους συγκεκριμένους συμβασιούχους ή σε όσους εργάζονταν στον ΟΠΑΠ και ενδεχομένως εκείνους που απασχολούνταν πριν από το 2001.



Νομικοί εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή θα αποτελέσει όπλο στα χέρια χιλιάδων συμβασιούχων που κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο και διεκδικούν από τα δικαστήρια τη μονιμοποίησή τους.

(zougla.gr)



Στήθηκε πανηγύρι στην πλατεία Κοτζιά

Συνεχίζουν τους πανηγυρισμούς οι συμβασιούχοι μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαιώνει εργαζόμενες στον ΟΠΑΠ. Μετά τις σαμπάνιες και τον Εθνικό Ύμνο, έξω από το ανώτατο δικαστήριο οι συμβασιούχοι έφυγαν με προορισμό την πλατεία Κοτζιά όπου ενώθηκαν με τους καταληψίες συμβασιούχους του δήμου Αθηναίων.



Ο Άρειος Πάγος με πλειοψηφία 26 προς 20 δικαίωσε τις δύο εργαζόμενες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό της απόφασης των ανώτατων δικαστών που δικαιώνει τους συμβασιούχους στηρίζεται στο γεγονός ότι οι συμβάσεις για τις δύο καθαρίστριες του ΟΠΑΠ που απασχόλησαν σήμερα την ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχαν υπογραφεί προ του 2001 που είχε γίνει η συνταγματική αναθεώρηση.

(www.newsbeast.gr)











Δειτε τις δηλωσεις του προεδρου του ΣΕΔΑ κ.Πολυμεροπουλου



Οι αντιδράσεις των συμβασιούχων στο ακούσμα της θετικής απόφασης



Απόφαση «βόμβα» για το Δημόσιο

Δικαίωση για τους συμβασιούχους του Δημοσίου αποτελεί η σημερινή απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Υπέρ της μονιμότητας των συμβασιούχων ψήφισαν 26 ανώτατοι δικαστές ενώ 20 ψήφισαν κατά.



Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, οι συγκεντρωμένοι συμβασιούχοι έξω από τον Αρειο Πάγο άνοιξαν σαμπάνιες και ξέσπασαν σε επιφωνήματα χαράς και δικαίωσης, πανηγυρίζοντας για την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιούν πορεία προς το Δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά.



Σημειώνεται ότι, πριν τη σημερινή ολομέλεια είχαν προηγηθεί δύο αρνητικές εισηγήσεις κατά τις μονιμοποίησης των συμβασιούχων.(tanea.gr)



Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου:Το Κράτος θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις. Πρέπει να δούμε την απόφαση με σοβαρότητα, και να μην κάνουμε γενικεύσεις"



Για μεγάλη νίκη των εργαζομένων και της κοινωνίας, και απόφαση - κόλαφο για το μνημόνιο, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η σύμβαση της κυβέρνησης, που καταργεί τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του λαού, έληξε οριστικά. 



Ανακοίνωση "Ανοιχτής Πόλης"

"Δικαιώθηκαν εν μέρει στο μεγάλο θέμα της παραμονής στην εργασία τους, οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι, μετά από 25 ημέρες αγώνα διαρκείας", αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Δημοτική παράταξη "Ανοιχτή Πόλη".

"Η πλειοψηφία του κυρίου Καμίνη, οφείλει να λογοδοτήσει και να αλλάξει τακτική. Το θέμα πρέπει να λήξει τώρα γιατί ήδη πολλές υπηρεσίες του δήμου, όπως η καθαριότητα και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί έχουν καταρρεύσει", καταλήγει η ανακοίνωση.





 


No comments:

Post a Comment