Thursday, November 25, 2010

Να δυναμώσουν οι αγώνες των εργαζομένων-Να συνεδριάσει το ΔΣ της Αθήνας, να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις στο ζήτημα ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες, διαρκείς ανάγκες και πρέπει να μείνουν στη δουλειά


«Πρέπει να δυναμώσουν οι αγώνες των εργαζομένων και στο Δήμο Αθήνας, να πιέσουμε την απερχόμενη και την επόμενη δημοτική αρχή αλλά και την κυβέρνηση ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι αφήνοντας έτσι κρίσιμες υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και άλλες στον αέρα. Παράλληλα, να προστατευτούν γενικά τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας, όλων των εργαζομένων, και των μόνιμων, που με πρόσχημα την κρίση του συστήματος μπαίνουν στο στόχαστρο».
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, χτες, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζει το ΚΚΕ.
Κατόπιν πρωτοβουλίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να συναντηθεί αυτές τις μέρες με όλα τα Σωματεία Εργαζομένων του δήμου, ο Νίκος Σοφιανός, συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο Στέλιο Λάμπρου, πήγε χτες στην Ενωση Εργατοϋπαλλήλων του Δήμου Αθήνας (εργάτες καθαριότητας), στο Σωματείο Οδηγών, στο Σωματείο Τεχνικών Οδοποιίας (εργατοτεχνίτες, «τσαπόφτυαρα») κ.α. Συζήτησε μαζί τους για την απαράδεκτη μεθόδευση να αποχωρήσουν έως τους πρώτους μήνες του 2011 οι περίπου 2.000 συμβασιούχοι του δήμου (ήδη έφυγαν οι πρώτοι, υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν με ανανεούμενες συμβάσεις επί 7, 8, 13 χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες) αφήνοντας ξεκρέμαστες κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα (μόνο εκεί εργάζονται σκληρά κοντά 800 συμβασιούχοι, η υπηρεσία χρωστά συνολικά περίπου 60.000 ρεπό με ανθρώπους να δουλεύουν βάρδια 31 νύχτες συνεχόμενες) ή να κινδυνεύουν με λουκέτο βρεφονηπιακοί σταθμοί λόγω αποχώρησης του προσωπικού.
Οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα, με τους εργαζόμενους να αναγνωρίζουν ότι οι κομμουνιστές στάθηκαν και στέκονται στο πλευρό τους, έδειξαν ενδιαφέρον για τις θέσεις του ΚΚΕ, αλλά και διάθεση να αγωνιστούν σκληρά, να διεκδικήσουν ό,τι δικαιούνται, να συσπειρωθούν αγωνιστικά στο ΠΑΜΕ.
Ο Νίκος Σοφιανός τόνισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» πιέζει (έστειλε και σχετική επιστολή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου) ώστε να συνεδριάσει το σώμα για να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του δικαιώματος των εργαζομένων με συμβάσεις, που ήδη απολύονται ή θα απολυθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Με μια τέτοια απόφαση του ΔΣ ο δήμος να πιέσει πολιτικά την κυβέρνηση ώστε να μη διωχθούν οι εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη συντονισμού όλων των σωματείων του δήμου σε αγωνιστική κατεύθυνση, και ως πρώτο βήμα να αξιοποιηθεί η προκηρυγμένη απεργία της 15/12. Παράλληλα, με κινητοποιήσεις, συμβολικές μορφές αγώνα να διεκδικηθούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους συμβασιούχους, όπως και η προστασία των μόνιμων υπαλλήλων, τα δικαιώματα, η σταθερή σχέση εργασίας, οι μισθοί, το εισόδημά τους.
Προειδοποίησε ότι και η νέα δημοτική αρχή θα είναι το ίδιο αντεργατική σε μέτρα και προτεραιότητες με την προηγούμενη. Στον αντίποδα επανέλαβε τις προτεραιότητες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για προστασία των εργασιακών σχέσεων και του εισοδήματος των εργαζομένων, κόντρα στη φορομπηξία, στην ανταποδοτικότητα, στην προωθούμενη (και μέσω «Καλλικράτη») ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών (π.χ. καθαριότητα, αποκομιδή, διαχείριση, ανακύκλωση), επίσης την προτεραιότητά της για παροχή επαρκών ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών σε όλους τους δημότες με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
(www.rizospastis.gr)


No comments:

Post a Comment