Wednesday, June 15, 2011

Πρόστιμο 40.000 ευρώ στο Δήμο Αθηναίων για εργατικό ατύχημα συμβασιούχου


Αποζημίωση 40.000 ευρώ καλείται να καταβάλει ο Δήμος Αθηναίων σε τετραμηνίτη συμβασιούχο εργάτη απορριμματοφόρου αυτοκινήτου, ο οποίος έπεσε θύμα εργατικού ατυχήματος από αμέλεια του Δήμου, την πρώτη ημέρα της εργασίας του.



Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο δήμος Αθηναίων προσέλαβε συμβασιούχους τεσσάρων μηνών για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών και πρόσκαιρων αναγκών.

Μεταξύ αυτών ήταν και έγγαμος 61 ετών, ο οποίος την πρώτη ημέρα εργασίας του τοποθετήθηκε μέλος απορριμματοφόρου αυτοκινήτου του δήμου Αθηναίων.

Ο 61χρονος στεκόταν στο δεξιό σκαλοπάτι του πίσω μέρους του κουβουκλίου του απορριμματοφόρου και κρατιόταν από τη χειρολαβή που υπήρχε στο αυτοκίνητο.

Όταν το απορριμματοφόρο στις 8 π.μ. είχε φθάσει στην περιοχή του 2ου Κοιμητηρίου Αθηνών, ο οδηγός έστριψε δεξιά και ο μηχανισμός που ανεβοκατέβαζε τους κάδους απορριμμάτων (ψαλίδι) κινήθηκε προς τα δεξιά συμπαρασύροντας τον 61χρονο που στεκόταν όρθιος. Ο άτυχος εργάτης έχασε την ισορροπία του και παρά την προσπάθεια του συναδέλφου του να τον συγκρατήσει έπεσε με δύναμη στο δρόμο.

Από την πτώση έμεινε αναίσθητος και διακομίστηκε από τους συναδέλφους του στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Όπως κρίθηκε από τα δικαστήρια, ο τραυματισμός οφείλεται στην αμέλεια των αρμοδίων οργάνων του δήμου Αθηναίων που δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα αναγκαία προστατευτικά μέτρα για τους εργαζομένους.

Ακόμη, σημειώνουν οι δικαστές, από τους αρμόδιους του Δήμου δεν ελήφθη υπόψη ότι ο συμβασιούχος ήταν 61 ετών και κατά συνέπεια είχε ελαττωματικές φυσικές δυνάμεις, ενώ τον τοποθέτησαν στην αποκομιδή απορριμμάτων, εργασία ιδιαίτερα επίπονη για άνθρωπο της ηλικίας του, ενώ θα έπρεπε να ασχοληθεί σε πιο ελαφρά εργασία.

Οι δικαστές έκριναν ότι το ατύχημα οφείλεται στην "ειδική αμέλεια" που επέδειξαν οι αρμόδιοι του Δήμου, ενώ αντίθετα ο συμβασιούχος δεν βαρύνεται με οποιαδήποτε υπαιτιότητα ή συνυπαιτιότητα για το ατύχημα, αφού η θέση που τοποθετήθηκε δεν ήταν δική του επιλογή. Ο δε τραυματισμός του οφείλεται στη μετακίνηση του ψαλιδιού που ανεβοκατεβάζει τους κάδους απορριμμάτων, ο οποίος τον συμπαρέσυρε.


No comments:

Post a Comment